Luomu- ja gluteenittomien tuotteiden valikoimissa on isoja eroja Oulun alueella

Palvelumuotoilu Palo kartoitti Osuuskauppa Arinan toimeksiannosta marraskuussa useiden Oulun alueen myymälöiden tuotevalikoimia luomu- ja gluteenittomien tuotteiden osalta sekä alustavasti myös vegaanituotteiden osalta. Vertailussa kävi ilmi, että kauppojen valikoimissa on huomattavia eroja.

Kartoituksessa oli mukana yhteensä 15 luomu- ja 15 gluteenitonta tuotetta. Valikoimavertailuun sisältyivät seuraavat, pääosin suomalaiset, luomutuotteet: kevytmaito, maustamaton jogurtti, gouda-juusto, banaani, porkkana, peruna, keräkaali, kananmuna, ruisleipä, meetvursti, täysjyväkaurahiutale, ketsuppi, olut, kahvi ja kaurajuoma. Gluteenittomista tuotteista kartoitukseen valikoituvat seuraavat: makaroni, spagetti, sämpylä, paikallinen perunarieska, vuokaleipä, näkkileipä, riisipiirakka (pakaste), perunarieska (pakaste), jauhoseos, perunajauho, suklaaleivos, välipalapatukka, kaurahiutale, riisinuudeli ja maissinaksu. Molempiin valikoimiin valittiin omissa tuoteryhmissään suosituimpien valmistajien tuotteita. Koska vegaani­tuotteiden osalta tehtiin vasta alustavaa tutkimusta, niiden lukumäärä oli pienempi.

Tutkittavia myymälöitä oli puolestaan seitsemän: Citymarket Raksila, K-supermarket Hovihalli, Lidl keskusta, Prisma Limingantulli, Sokos Herkku, Stockmann Oulu ja Tokmanni Oulunlahti.

Valikoimavertailussa huomattiin, että tutkittavista luomu- ja gluteenittomista tuotteista melkein kaikki löytyivät Prismasta, Citymarketista ja Sokos Herkusta - valikoimista ei löytynyt merkittäviä eroja. Näitä vähemmän ­tuotteita löytyi K-supermarketista ja Stockmannilta. Vertailussa selkeästi häntäpäähän sijoittuivat Lidl ja Tokmanni vähäisillä luomu- ja gluteenittomien tuotteiden määrillään. Vegaanituotteiden osalta voidaan sanoa, että alustavassa vertailussa Prisma Limingantulli oli sekä valikoimaltaan että hintatasoltaan vertailun paras. 

Vertailussa seurattiin myös tuotteiden hinnoittelua: eniten vertailun edullisimpia tuotteita löytyi Prismasta ja Sokos Herkusta. Kalleimmat tuotteet olivat puolestaan Stockmannilla.

Vertailussa arvioitiin myös myymälöiden tarjoamaa ostokokemusta kyseessä olevien tuotteiden osalta. Tuotteiden esillepanossa olikin kaikissa myymälöissä vielä erittäin paljon kehitettävää. ”Vaikka osassa kaupoista löytyikin erillinen gluteenittomien tuotteiden hyllykkö tai seinä, asiakkaiden kaupassa käyntiä tulisi helpottaa nykyistä enemmän esim. selkeällä opastuksella ja erikoistuotteiden paremmin erottuvilla merkinnöillä.”, Innanen pohtii ja antaa vinkin ”Nykyään kiireiset ihmiset arvostavat helppoutta kaikkialla niin paljon, että tästä voisi joku fiksu kauppa saada itselleen kilpailuedun.”.

 

LISÄTIETOJA:

Piia Innanen
Palvelumuotoilu Palo Oy
puh 040 541 0274
piia@palvelumuotoilupalo.fi